Selecteer een pagina

Tweeperenboom organiseerde op dinsdag 12 maart een event om het initiatief’ Sign for my future’ te ondersteunen. Met Tweeperenboom zetten we immers voluit in op duurzame transformaties. Hiervoor gebruiken we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties willen realiseren tegen 2030 als referentiekader.

Klimaatactie is doelstelling 13 en Sign for my future is het breedste klimaatinitiatief ooit in België. Het heeft als ambitie om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen om onze regeringen te vragen eindelijk eens werk te maken van een krachtig klimaatbeleid.

Herlinde Baeyens, jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties en woordvoerder Sign for my future, vertelde ons waarom dit nu belangrijk is. Er zijn natuurlijk al veel goede initiatieven om de klimaatopwarming tegen te gaan. Helaas gaat het allemaal te traag.

Enkele feiten ter ondersteuning:

  • 40% van het poolijs, of ongeveer de opervlakte van Europa, is gesmolten. De zeespiegel stijgt, het koelingsmechanisme van de planeet neemt af en grote hoeveelheden methaan dreigen uit de permafrost te ontsnappen.
  • Door de opwarming van het zeewater, zijn er meer en krachtigere orkanen. Meer dan 30.000 mensen moesten al vluchten.
  • Hittegolven, langdurige droogte en bosbranden bedreigen voedseloogsten en wereldwijd neemt de hoeveelheid drinkbaar water aanzienlijk af.
  • Nu al sterven 300.000 mensen per jaar als gevolg van de klimaatopwarming.

Reeds in 1971 waarschuwden 30 gerenommeerde internationale wetenschappers in Stockholm voor een ernstige wijziging in het globale klimaat, veroorzaakt door de mens. Meer dan 40 jaar later, in 2015, werd in Parijs een globale overeenkomst gesloten om de opwarming van de aarde wereldwijd tot maximaal 2 graden Celsius te beperken. Deze 2 graden is natuurlijk niet evenredig verspreid. Sign for my future streeft naar een maximale stijging van 1,5 graden Celsius. Concreet houdt dit in dat België klimaatneutraal moet worden vóór 2050 en al in de komende vijf jaren de uitstoot noemenswaardig moet verminderen. Het is dus dringend. Wetenschappelijk en technisch is het mogelijk en het creëert bovendien opportuniteiten zoals meer duurzame economische activiteit, meer jobs, schonere lucht en een betere gezondheid voor ons allemaal. Met andere woorden; het is goed voor onze welvaart en ons welzijn.

Sign for my future is in 2016 klein gestart, maar kan vandaag rekenen op een unieke en steeds groeiende coalitie van jeugd organisaties (21), vertegenwoordigers van de academische wereld (15), middenveldorganisaties (92), bedrijven (164) en media (19). Allen verenigen zich met één stem en drie duidelijke vragen:

  • Een klimaatwet die garandeert dat België klimaatneutraal is tegen 2050
  • Een investeringsplan dat dit ondersteunt
  • Een onafhankelijke evaluatie door een groep experten

Verder is Sign for my future politiek neutraal, positief en tijdelijk. De actie loopt immers eind april af met als doel nog voor de verkiezingen een duidelijk mandaat aan de politiek te geven. Teken jij ook mee?

Naast tekenen kan je natuurlijk nog meer doen. Bij Tweeperenboom organiseerden we een worldcafé waarin de aanwezigen konden brainstormen hoe zij op het werk, in scholen en in hun buurt echte Sign for my future ambassadeurs konden worden. Meer weten? Contacteer ons gerust!

Phil Daenens

Share This